Itt valami bűzlik

Sebaj, a Magyar Hírlap helyettük is terjeszti az orosz propagandát

 A Magyar Hírlap (MH) május 4-én „Zelenszkij sürgősen összehívott mindenkit” című tudósításában közölte, hogy „Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgősen összehívta a vezérkar magas rangú katonatisztjeit” … „és utasította a katonaságot, hogy mindenáron tartsák a pozíciókat, nem szabad többé visszavonulni”. A jelentés forrásaként Alexander Mercouris, „brit szakértő” (a cikkben máshol „elemző”) lett feltüntetve. „Mint Mercouris megjegyezte, az ukrán fegyveres erők helyzete rendkívül nehéz, miközben az orosz offenzíva egyre nagyobb lendületet vesz. Szerinte Kijev sorozatos súlyos kudarcai után a Nyugat elkezdte követelni az ukrán vezetéstől, hogy állítsa le a front összeomlását” – folytatja az MH.

Hűha. Ez a Mercouris nemcsak nagyon jó elemző-szakértő, hanem rendkívül jó hírszerző forrásai is lehetnek, ha olyan belső információk birtokában van, hogy mit mondott Zelenszkij a vezérkar magas rangú tisztjeinek értekezletén,  milyen utasításokat adott ki, mit követel „a Nyugat” az ukrán vezetéstől és effélék. Csak az hűti le a lelkesedésemet, hogy a hírszerzési értesülések eme szakértő elemzője az MH tudósításának nem elsődleges forrása. Egy olyan „komoly” sajtóorgánum, mint az MH, miért nem a youtuber Mercouris eredeti, angol nyelvű megnyilatkozásából indul ki, miért a ria.ru (orosz) hírügynökség orosz nyelvű tudósítását adja meg internetes hivatkozásban egyszeri rákattintással elérhető forrásként?  Talán az MH jeles és erényes (etikus) újságírói nem tudnak angolul, viszont kenik-vágják az orosz nyelvet? Talán az orosz hírforrásokat hitelesebbnek tartják, mint a nagy nemzetközi hírügynökségeket? Talán tőlük várják, hogy megmondják, ki számít hiteles forrásnak? Vagy talán a többszörös áttétel révén el kívánják kerülni a lelepleződését annak, hogy valójában az orosz hibrid háborús propaganda szolgálatába szegődtek?

Vettem a fáradságot, és utánanéztem, ki is ez az Alexander Mercouris. Azzal kezdtem, hogy belenéztem a Youtube csatornájának legutóbbi, a fenti „tudósítás” forrásaként szolgáló megnyilatkozásába. A több, mint egy órás videó podcast azzal kezdődik, hogy az orosz húsvét alkalmából kellemes ünnepeket kívánt minden ortodox hívőnek.  A többire nem nagyon tudtam odafigyelni, mert „brit szakértő” létére rendkívül rossz angolsággal előadott mondandóját (már ami a kiejtését, a nyakatekert mondatszerkesztését, a szaggatott beszédstílusát és a néha összefüggéstelennek tűnő   szövegelését illeti) annyira érdektelennek és sekélyesnek tartottam, hogy néhány perc után félbeszakítottam, és folytattam az alapkérdés (Ki is ő valójában?) megválaszolásához szükséges internetes információgyűjtést.

Annyit sikerült megtudnom (főleg a Daily Telegraph 2016. május 21-i cikke alapján), hogy Alexander Mercouris egykor – tényleg brit – ügyvéd volt, aki ellen az Ügyvédi Kamara vizsgálatot indított, mert egy bírót azzal vádolt, hogy az elrabolta és megzsarolta őt; a vizsgálat során nem volt együttműködő, és rendkívül becstelen („porfoundly dishonest”) viselkedést tanúsított, ezért kizárták a kamarából. Néhány éven belül azonban újra feltalálta, felépítette magát mint különböző orosz tévécsatornák, hírügynökségek és honlapok   világpolitikai kommentátora. Leginkább a Putyin-párti RT orosz televíziós és internetes hírcsatorna tart igényt a szolgálataira. Rendszeresen nyilatkozik az orosz-ukrán konfliktusról (korábban a Szíriai polgárháborúról és az abba történő nemzetközi beavatkozásról, valamint a Snowden-ügyről  is).

Mint a Wikipédiából is ismeretes, az RT-t – „az orosz állami propaganda és dezinformációs tevékenység egyik legfontosabb eszközét”, az orosz kormány „stratégiailag fontos szervezetté” minősített szócsövének működését – több európai országban betiltották, az EU pedig a 2022-es orosz inváziót követően valamennyi tagországra érvényesen, egységesen felfüggesztette a sugárzását. Ugyanígy tett az Egyesült Királyság is, az olyan nagy nemzetközi (amerikai) tech-cégek, mint a Microsoft vagy az Apple pedig törölték a letölthető alkalmazások közül, illetve a keresőprogramjaikban hátrébb sorolták a rájuk mutató tartalmakat. Sebaj, az MH helyettük is hirdeti az orosz háborús propagandát, és annak terjesztésével – ha csak szerény mértékben is – de hozzájárul Alexander Mercouris és a hozzá hasonlók reklámbevételeinek növeléséhez.  

Na ezért mondtam a tegnapi bejegyzésben, hogy „mekkora amatőrség volt ugyanazon személy (Rogán Antal) alá rendelni a titkosszolgálatokat éppúgy, mint a teljes fideszes állampárti propaganda-gépezetet. Előbbi az utóbbit szolgálja ki, és ezzel a nemzetbiztonsági szempontok háttérbe szorulnak a kicsinyes hatalmi érdekekkel szemben, aminek az egész ország szenvedi meg a kárát. Ha a kémelhárítás az illetéktelen orosz befolyásolás visszaszorítására fordítaná az erőfeszítéseit (nem pedig a választási kampány keretében elkövetett karaktergyilkosságokra és a szövetségesek lejáratására), akkor Magyarország biztonságpolitikai helyzete biztos nem lenne annyira kétségbeejtő, mit most.”.