A Hitközség nem kér, de vesz, ragad…

Még kér a nép

 Aláírtam a petíciót Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős (a felelős szót kiemelem) államtitkárnak címezve: Védjük meg a Veres Péter Gimnáziumot!

Közben azon gondolkodtam, hogy mi a bánatért fájhat a Chabad, nemzetközi zsidó felekezet magyarországi leányvállalatának, az  Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonában álló Milton Friedman Egyetemnek (MFE) a foga az ország 4. legjobb gimnáziumára. Nem volt elég a Zsigmond Király Egyetem pénzügyi kivéreztetése majd felvásárlása és átnevezése, szabad szellemiségének gúzsba kötése? Nem volt elég befurakodni a legkisebb magyar zsidó felekezet, a MAOIH szervezetének vezetőségébe, és az ott szerzett pozíciók birtokában szétverni a magyarországi zsidóság egységét? Nem volt elég a 2004-ben, a new yorki központú amerikai Chabad mozgalom támogatásával alakult Hitközségnek az, hogy a magyar kormány történelmi egyháznak nyilvánította, és a legnagyobb hazai zsidó szervezettel, a MAZSIHISZ-szel szemben is kivételesen előnyös, aránytalanul bőkezű juttatásokban részesíti? Nem volt elég, hogy az EMIH ma már „a szakrális hitéleten túlmutatva egyre több területen képviseli az autentikus zsidóság értékeit” (a MAZSIHISZ ezek szerint nem autentikus?), és ezt a kormánnyal kötött külön megállapodással is szentesítette?

Semjén Zsolt

semjen_slomo.jpg

Balog Zoltán

151208_hanuka.jpg

és más szent életű férfiak és nők

slomo_kormany_5948c763-b3f4-4bc4-8c1a-b6ccd625f031.jpg

köztársasági elnökök

slomokata6.jpeg

rendszeresen demonstratív jelét adják annak, hogy az EMIH a szívük csücske. Hát semmi sem elég?

Nincs nagyobb csapás, mint az eleget nem ismerni.

Kéregetni, petíciókat aláírni szép dolog, a közéleti, társadalmi aktivitás egyik formája, bár nem biztos, hogy elég hatékony. Az a tanácsom, hogy ne csak aláírjatok, hanem cselekedjetek is, de persze ne hebehurgyán, elkapkodva, indulatosan, hanem okosan, megfontoltan, jól informáltan, a tények, a körülmények és a tágabb összefüggések ismeretében. Tájékozódjatok, tegyetek fel lényegbe vágó kérdéseket, és tárjatok fel releváns válaszokat. Én is ezt teszem:

 Mi az a Chabad (magyarul Habad)? A zsidóság egyik „haszid” (az ortodox hagyományokhoz hű) mozgalma, amit 1775-ben egy Oroszországban (Lioznában, a mai Fehéroroszország területén) élő rabbi alapított. A Habad nemzetközi haszid mozgalom, a világ legnagyobb zsidó szervezete. A székhelye New York városának Brooklyn negyedében található. Az amerikai Chabad az USA összes tagállamában rendelkezik kirendeltségekkel, amelyek nemcsak vallási szervezetként működnek, hanem (elsősorban) az orosz nemzetiségű amerikaiak közösségeinek kulturális és társadalmi életében is fontos szerepet töltenek be.

Hogyan alakult a mozgalom helyzete Oroszországban? A cári időkben és a szovjet érában a Chabad mozgalmat  ugyanúgy üldöztetés, atrocitások, nemegyszer pogromok sújtották, mint a többi zsidó felekezetet. Az oroszországi Chabad mozgalom főrabbija, Berel Lazar viszont 2000 óta Putyin nagy barátja, nyugaton „Putyin rabbijának” is nevezik, ugyanúgy paktumot kötött az orosz kormányzattal, mint az EMIH a magyarral, és az állami támogatásnak, kivételezésnek, valamint számos „Putyin-hívő” oligarchához fűződő kapcsolatainak köszönhetően maga alá gyűrte a többi orosz felekezetet. Először  egy párhuzamos orosz zsidó „Szövetséget” hoztak létre, majd a többieket fokozatosan ellehetetlenítették és bekebelezték, a szövetségbe kényszerítették. A Chabad a kivételes bánásmódért cserébe bel- és külföldön egyaránt legitimálja és népszerűsíti Putyin politikáját, legalábbis a COVID járvány kitöréséig ez volt a helyzet. A 2014-es Ukrajna elleni orosz agressziót (a Krím-félsziget elfoglalását) a Chabad támogatta, kezdetben a 2022-es „korlátozott katonai műveletet” is, ma már egy kicsit árnyaltabban fogalmaznak.

Milyen pozíciói vannak a Chabad mozgalomnak Amerikában, és hol helyezkedik el a politikai palettán? Tudni kell, hogy Trump, volt amerikai elnök, még üzletember korában, a 2000-es évek elején a Chabadhoz köthető oligarchákkal üzletelt egy orosz-amerikai ingatlanbirodalom létrehozása céljából. Azóta a Chabad és Trump üzleti és politikai, valamint személyes kapcsolatai még szorosabbra fűződtek Trump lánya, Ivanka, a férje (Jared Kushner) ösztönzésére maga is a Chabad felekezet tagja lett. Az evangélista republikánus és a „Chabad” zsidó vezetők a szélsőjobbos politikai eszmék és a Putyin-barátság talaján jól kijönnek egymással, és nagy politikai befolyással bírnak az USA-ban. Ez a befolyás a vallási, a kulturális, a politikai és a gazdasági szférán kívül kiterjed a katonai szektorra és a hírszerzési ágazatra is.

Tessék? A Politico 2017. április 19-i cikke szerint (ez Trump elnökségének első éve volt) január végén Felix Sater (egy szoros Chabad-kapcsolatokkal rendelkező egykori szovjet emigráns) találkozott Trump személyes ügyvédjével, Michael Cohennel, hogy megvitassanak egy ukrajnai békejavaslatot, amely a 2014 után Oroszországra kivetett amerikai szankciók megszüntetését eredményezhetné. Cohen ezt a javaslatot Trump akkori nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnnek továbbította a Fehér Házba. Flynn tábornok korábban az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok felderítő főnöke, majd a DIA (a Védelmi Hírszerző Ügynökség) igazgatója volt. E minőségében hivatalosan egyszer járt Oroszországban (orosz partnere amerikai látogatásának viszonzásaként), a második látogatását Obama elnök nem engedélyezte, és az Ügynökségen belül népszerűtlen vezetési stílusa, valamint megbízhatatlansága miatt rövidesen le is váltotta pozíciójából. Már civilként egy alapítvány meghívására mégis újra Oroszországba látogatott, és egy rendezvényen Putyin asztalánál ült, onnan felállva tartott egy előadást, amiért az oroszoktól több tízezer dolláros tiszteletdíjat kapott. Annak ellenére, hogy az FBI a több, mint gyanús orosz kapcsolatai miatt, mint kiemelt titokhordozót, megfigyelés alá vonta, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadójának nevezte ki, de csak rövid ideig töltötte be ezt a tisztséget, mert előkerült egy hangfelvétel, amelyen Trump stábjának tagjaként, állítólag az elnökjelölt engedélye, sőt tudta nélkül, a washingtoni orosz nagykövettel egyeztetett a szankciók ügyében. Nyomozás indult ellene, a bíróságon beismerő vallomást tett a hatóságok félrevezetése tekintetében, és börtönbüntetésre ítélték, de Trump egyik utolsó elnöki intézkedéseként kegyelemben részesítette.

Hogyan függ ez össze a Milton Friedman Egyetemmel? Talán úgy, hogy  az amerikai Chabad – ha jól értelmezem – az Oroszországi Zsidók Szövetségének, akarom mondani Putyinnak a trójai falova az USA-ban, az EMIH pedig az amerikai Chabad (és rajta keresztül Putyin) egyik trójai falova Magyarországon. A Trump és Orbán Viktor közötti barátság figyelembe vételével ennek tükrében érthető az EMIH-nek juttatott kiemelt kormányzati figyelem és támogatás is. Ami pedig a titkosszolgálati szálat illeti, 2017-ben, amikor az EMIH megvásárolta a Milton Egyetemet és átvette a fenntartói feladatokat, azzal egy időben megkezdődött az úgynevezett „Nemzetbiztonsági elemző szakirányú továbbképzési ismeretek” oktatása is a Szatmári Péter rektor (ma rektorhelyettes) vezette „oktatói kör”  és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) bevonásával, amihez a kiindulási alapot a KNBSZ és az MFE között 2013-ban megkötött együttműködési megállapodás teremtette meg. Ugyanabban az évben az akkor még Zsigmond Király Főiskolának nevezett előd-intézmény egy bizonyos Drégelyvár Oktatási Központ (DOK), középfokú oktatási alapítvány Koncz Márton Üzleti Hírszerző, másképpen „D” Akadémiájával is együttműködésre lépett, vagyis kialakult egy nemzetbiztonsági oktatást végző intézményi háromszög, amelynek egyik oldala, a DOK ellen több milliárdos költségvetési csalás miatt 2015-ben nyomozás indult, és az – ki hinné – eredménytelenül zárult. Az „Akadémia” azonban különböző neveken többször is feltámadt,  és a KNBSZ, illetve a ZSKF (később ZSKE, majd MFE) mindegyikkel együttműködött, így kerülhetett be a 2017-ben indult első nemzetbiztonsági szakirányú kurzusra a Közérthető Biztonságért Alapítvány több, mint gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező kurátora, egyben alapítója is, és végezhette el a három féléves képzést (kiképzést?). Mellesleg az említett együttműködési megállapodást (ami nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvános) az a Kovács József altábornagy írta alá még a KNBSZ főigazgatójaként (vagyis Flynn tábornok magyar megfelelőjeként és NATO-partnereként), aki mostanság nemzeti információs államtitkár, vagy már az is lehet, hogy Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója.

De nem is folytatom, mert még túlságosan belebonyolódok. Majd valamikor, nemsokára…

Summa summarum:

Ezek szerint most már nemcsak a felsőoktatást, hanem a középfokú intézményeket is einstandolni fogja az árnyék-titkosszolgálat? Bizony mondom néktek, Kedves Olvasók,  nemcsak a Veres Péter Gimnáziumot kell megmenteni a Milton Friedman Egyetemtől, hanem a Milton Friedman Egyetemet is önmagától, hogy ne váljon az orosz és az amerikai titkosszolgálatok csataterévé a magyar szuverenitás kárára. És Magyarországot kitől-mitől kell megóvni, és ki fogja megmenteni?  Ez itt a kérdés.